Historiaa

Pohjanmaa, ja varsinkin Etelä-Pohjanmaa on ollut ja on edelleen voimakasta käsityötaitajien seutua. Jo 1750-1900-luvuilla täällä vaikuttivat Ilmajokiset Könnin suvun kellontekijät. Senaatintalon kello Helsingissä on ehkä yksi heidän kuuluisimmista kelloistaan, josta isä Jaakko ja poika Juho palkittiin vuonna 1803 Suomen Talousseuran palkinnolla. Ehkäpä tämä oli sen ajan mestarikirja. Könniläiset valmistivat kellojen lisäksi myös pyssyjä, sahanteriä ym käsityön taidonnäytteitä.

Kauhavalaiset ovat tunnettuja maailmankuuluista puukoistaan, kuten Järvenpää sekä Ylihärmäläinen Rannanjärvi.

Jalasjärvi puolestaan on kuulu suutareistaan ja esimerkiksi Urho Viljanmaa Oy jatkaa arvokasta työtä pitämällä arvossaan korkeaa ammattitaitoa ja kannustaen työntekijöitään korkeimpiin ammattitutkintoihin.

Kaikki maakuntamme käsityöntaitajat tekevät laadukasta ja arvostettua työtä.

1980-1990 – luvuilla Etelä-Pohjanmaalla toimi Käsi- ja Pienteollisuusyhdistys. Vetäjänä toimi kauppaneuvos Mauri Perälä, jonka toimesta järjestettiin mm. työ- ja taitokilpailuja. Mestari- ja Kisällikirjat myönsi Käsi- ja pienteollisuuden Keskusliitto ry.

Vaikka Etelä-Pohjanmaa on vahvasti käsityöntaitajien seutua, ei kiltatoiminta tahtonut käynnistyä, vaikka ylioltermanni Katajamäki henkilökohtaisesti kävi nostattamassa henkeä. Mukana oli lasimestari Nippala, parturimestari Kujanpää sekä kondiittorimestari Ojaniemi. Vielä silloin ei saatu tarpeeksi mestareita ja kisällejä kokoon. Seuraavaksi Teuvalaiset verhoilijamestarit kokoontuivat Raimo Penttisen johdolla, mutta myöskään he eivät saaneet tarpeeksi väkeä kokoon killan perustamiseksi. Verhoilijoiden kilta perustettiin kuitenkin myöhemmin, 15.11.1996.

Lopulta myös E-P:n Mestari- ja Kisällikilta perustettiin. Perustava kokous pidettiin Seinäjoella, Mallaskosken Panimoravintolassa 01.09.2003.  Killan perustamistehtävän oli Ylioltermanni Juhani Saimovaara antanut Tampereen Mestarikillan Oltermannin T.Jouko Valkaman tehtäväksi.Hän oli juuri muuttanut Pohjanmaalle.
Oltermanni T.Jouko Valkaman toimesta julkaistiin Ilkka lehdessä Pohjalaisille Mestareille ja kisälleille Kokouskutsu heinäkuussa 2003.

Perustavassa kokouksessa oli mukana yhteensä kymmenen mestaria ja kisälliä. Samaisessa kokouksessa päätettiin lakkauttaa aiemmin perustettu verhoilijoiden kilta. Uuden killan nimeksi tuli Etelä-Pohjanmaan Mestari- ja kisällikilta Seinäjoki.

 

Oltermanniksi valittiin perustavan kokouksen koollekutsuja, puuseppämestari Jouko Valkama, sulkamestariksi kondiittorimestari Matti Ojaniemi, rahastonhoitajana toimi Jouko Valkama. Hallituksen tällöin muodostivat edellisten lisäksi verhoojamestari Raimo Penttinen, kampaajamestari Anja Polvi, pukuompelijakisälli Helle Puska ja partumestari Raili Kujanpää.

 

Perustava kokous päätti myös välittömästi liittyä valtakunnallisen Mestarikiltaneuvoston jäseneksi

 

 

Historiikin kokoaja

Matti Ojaniemi
kondiittorimestari